Φίλτρα Νερού Doulton – Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε
Εισαγωγή:
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλες τις λεπτομέρειες και πληροφορίες που αφορούν τα φίλτρα νερού Doulton®. Στην εταιρία FICL ανήκουν 3 μάρκες στην κατηγορία των κεραμικών φίλτρων νερού, την Doulton, την British Berkefeld και την Fairey. Αυτές οι εταιρίες ειδικεύονται στην κατασκευή κι εμπορία κεραμικών φίλτρων νερού με συμπαγή ενεργό άνθρακα. Τα φίλτρα νερού της Doulton κατασκευάζονται στο Ενωμένο Βασίλειο (Αγγλία) από αγνά και φυσικά υλικά, όπως θα διαβάσετε και πιο κάτω.
Η ιστορία του κεραμικού φίλτρου Doulton
Οι ρίζες της εταιρίας αυτή πηγαίνουν πίσω 200 χρόνια, στην απαρχή της βιομηχανίας πορσελάνης στην Αγγλία. Η εντυπωσιακή πορεία της εταιρίας συνδέθηκε με τα ονόματα της Βασίλισσας Βικτωρίας, του Λουί Παστέρ και του Βασιλιά Εδουάρδου VII. Στις αρχές της μάχης του Βατερλώ το 1815, ο John Doulton συνεργάστηκε με τη χείρα Martha Jones η οποία είχε κληρονομήσει από τον μακαρίτη άντρα της ένα αγγειοπλαστείο στο Vauxhall Walk, Lambeth, στην άκρη του ποταμού Τάμεση. Ο επιστάτης της , John Watts συμπεριλήφθηκε στη συνεργασία αυτή κι έτσι το όνομα της νέας εταιρίας έγινε Jones, Watts and Doulton Company. Ο John Doulton δημιούργησε το δικό του αγγειοπλαστείο την ίδια χρονιά, το 1815, στο Lambeth της Αγγλίας στις όχθες του ποταμού Τάμεση.
Ο Ποταμός Τάμεσης αποτελούσε την πηγή υδροδότησης πόσιμου νερού στην Αγγλία. Ήταν εξαιρετικά μολυσμένος με ακατέργαστα λύματα και βακτήρια.
Τα βασικά προϊόντα της αρχικής εταιρίας ήταν κεραμικές προτομές, αγαλματίδια, βάζα κονσερβοποίησης και κουζινικά σκεύη. Επηρεασμένος από την αδυσώπυτη πρόοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης, ο Doulton έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις βιομηχανικές εφαρμογές της κεραμικής τεχνολογίας. Ήταν ο γιος του όμως, ο Henry, που πήρε ανέβασε αυτήν την παράδοση του αγγειοπλαστείου του πατέρα του στο ζενίθ του. Από το 1827, ο Henry Doulton ανέπτυσσε κεραμικά φίλτρα για να απομακρύνει τα βακτήρια από το πόσιμο νερό. “Κακόγουστο οπτικά, σιχαμένο στη φαντασία και καταστρεπτικό για την υγεία” – Έτσι περιέγραψε μία φυλλάδα το πόσιμο νερό που αντλούνταν από τον ποταμό Τάμεση το 1827. Ο Τάμεσης ήταν βαριά μολυσμένος με ακατέργαστα λύματα και η χολέρα και ο τύφος ήταν αχαλίνωτοι.
Τα πρώτα φίλτρα νερού του Doulton κατασκευάστηκαν από διάφορα υλικά από χώμα και πηλό. Μέχρι να ανέλθει η Βασίλισσα Βικτωρία στο θρόνο, ο Doulton είχε ήδη εδραιωθεί σαν κατασκευαστής διάφορων οικιακών κι επαγγελματικών προϊόντων και μπορούσε άνετα να συγκριθεί με τους μεγάλους κατασκευαστές της Ευρώπης. Το 1835, η Βασίλισσα Βικτωρία αναγνώρισε τους κινδύνους που έκρυβε το νερό που έπινε κι έτσι ανέθεσε στον Doulton την κατασκευή ενός φίλτρου νερού για τη Βασιλική Οικογένεια. Ο Doulton τότε κατασκεύασε ένα φίλτρο που χρησιμοποιούσε την βαρύτητα και ένωνε την κεραμική τεχνολογία με την τέχνη της πήλινης δεξαμενής νερού. Δηλαδή, η πήλινη δεξαμενή γέμιζε με νερό και το νερό με τη βαρύτητα που είχε προσπαθούσε να διαπεράσει το κεραμικό στρώμα. Έπειτα κατέληγε σε μία βάνα για να μπορούν να το σερβίρουν. Μέχρι το 1846, το εργοστάσιο στο Lambeth αποτελούσε την εμπροσθοφυλακή της επανάστασης στην τεχνολογία καθαρισμού νερού με προϊόντα που ο Chadwick και άλλοι αναμορφωτές έφεραν στην μητροπολιτική Αγγλία. Χωρίς το όραμα και τη σκληρή δουλειά του Henry Doulton, αυτή η επανάσταση θα αργούσε σίγουρα για αρκετές δεκαετίες.
Από τα πρώτα φίλτρα του Doulton. Οδηγίες χρήσης: Γεμίζουμε τη δεξαμενή με νερό από τον ποταμό Τάμεση και περιμένουμε να τρέξει από κάτω…
Η έρευνα του Louis Pasteur στα βακτήρια ώθησε το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Doulton να κατασκευάσει ένα πορώδες κεραμικό το οποίο ήταν ικανό να τα φιλτράρει. Τα φίλτρα αυτά ήταν 99% αποτελεσματικά στο να απομακρύνουν τα επικίνδυνα βακτήρια από το εξαιρετικά μολυσμένο νερό του Τάμεση. Τα φίλτρα του Doulton άρχισε να τα προμηθεύεται ο στρατός, οι Βασιλικοί Πράκτοες, νοσοκομεία, εργαστήρια αλλά και οικιακοί χρήστες σε όλο πλέον τον κόσμο.
Το 1882 ο Henry Doulton αγόρασε ένα μικρό εργοστάσιο στα Midlands, που έγινε το “σπίτι” του Φίλτρου Νερού Doulton. Το 1901, ο Βασιλιάς Εδουάρδος VII έχρισε Ιππότη τον Henry Doulton και το 1902 του απέδωσε την τιμή να χρησιμοποιεί το όνομα “Royal” (δηλαδή βασιλικός) για την προσφορά του στα φίλτρα νερού. Έτσι ο Doulton άρχισε να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα σε όλα τα φίλτρα του. Από την εισαγωγή τους στην παγκόσμια αγορά, τα οικιακά φίλτρα νερού Doulton πωλούνται πλέον σε 150 χώρες, μία εκ των οποίων είναι η Ελλάδα. Στην Ελλάδα, επίσημος διανομέας των φίλτρων νερού Doulton είναι η Primato Hellas.
Αρκετά όμως με την ιστορία. Ας δούμε τώρα λεπτομέρειες για την κατασκευή και τον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων φίλτρων Doulton.
Έτσι μοιάζουν πλέον τα σύγχρονα φίλτρα νερού της Doulton. Το συγκεκριμένο είναι το Doulton HCS που κατασκευάζεται στην Αγγλία από ανοξείδωτο ατσάλι.
Για την κατασκευή της πορσελάνης χρειάζονται πρώτες ύλες από φύκια (ναι καλά διαβάσατε) τα οποία βρίσκονται και υπάρχουν εδώ και εκατομύρια χρόνια στα βάθη των λιμνοθαλασσών αλλά και γεωλογικών λιμνών. Αυτές τις πρώτες ύλες εξαγάγει και εκμεταλλεύεται η Doulton για την κατασκευή των κεραμικών φίλτρων. Για την κατασκευή του φίλτρου η λογική δεν άλλαξε πολύ από την εποχή του Henry Doulton, άλλαξε όμως η τεχνολογία. Η Doulton χρησιμοποιεί ειδικούς φούρνους για να ζεστάνει τα υλικά στους 1000 βαθμούς Κελσίου και να προσδώσει στα κεραμικά φίλτρα μία εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα υλικό που είναι χημικά αδρανές και μπορεί κάποιος να το αποθηκεύσει για πάρα πολλά χρόνια, χωρίς αυτό να χάσει τις ιδιότητές του. Η διαδικασία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα το κεραμικό φίλτρο να μην επηρεάζει ούτε τα μεταλλικά στοιχεία αλλά ούτε και το οξυγόνο. Μπορεί να αφαιρέσει παθογόνα όπως για παράδειγμα τη χολέρα, τον τύφο, τα κρυπτοσπορίδια, την αμοιβική δυσεντερία, τα ecoli, τα colibacillose, bilharzia, τους σπόρους άνθρακα και διάφορες άλλες επικίνδυνες ουσίες.
Το φίλτρο που απεικονίζεται είναι OBE (Open Both Ends) και ταιριάζει στις περισσότερες συσκευές του εμπορίου.
Πώς δουλεύει το φίλτρο
Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με τον απλούστερο δυνατό τρόπο τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιεί ένα κεραμικό φίλτρο της Doulton για να καθαρίσει το νερό.
Στο πρώτο στάδια γίνεται το λεγόμενο “κοσκίνισμα”. Σε αυτή τη φάση το νερό προσπαθεί να εισέλθει στη συσκευή και για να το κάνει αυτό πρέπει να περάσει από το κεραμικό “τείχος”. Τα σωματίδια όμως που είναι μεγαλύτερα από 0,5 μικρά δεν μπορούν να περάσουν την επιφάνεια του κεραμικού κι έτσι μένουν έξω από αυτό το “τείχος”. Για να καταλάβετε πόσο στενό είναι το τείχος αυτό, αρκεί να σκεφθείτε ότι η διάμετρος της ανθρώπινης τρίχας ενός κεφαλιού έχει διάμετρο 100 μικρά, δηλαδή 100 χιλιοστά του χιλιοστού.
Το ανταλλακτικό φίλτρο που απεικονίζεται είναι τύπου Candle (μτφ.: κερί) και ταιριάζει μόνο στις συσκευές της Doulton.
Στο δεύτερο στάδιο συναντούμε το λεγόμενο “Γεφύρωμα”. Σκεφθείτε δύο μικρά σωματίδια, που είναι μικρότερα από 0.5 μικρά να προσπαθούν να διαπεράσουν το τείχος κεραμικού. Προφανώς δεν μπορούν να περάσουν και τα δύο μαζί, κι έτσι κολλάνε στην οπή και βουλώνουν την τρύπα. Αφού η τρύπα αυτή είναι βουλωμένη, έρχονται και κολλάνε πάνω τους τα επόμενα σωματίδια που δεν μπορούν να περάσουν από τις τρύπες. Αυτό δημιουργεί σιγά σιγά έναν λαβύρινθο από σωματίδια που “μπλοκάρει” τα επόμενα σωματίδια. Ακόμα και αυτά που είναι πιο μικρά από 0,5 Micron δυσκολεύονται να διαπεράσουν αυτόν τον λαβύρινθο. Αυτό προκαλεί προφανώς με τον καιρό μία μείωση στη ροή του νερού. Γιαυτό καλό είναι, μία φορά το εξάμηνο να βγάζουμε το ανταλλακτικό φίλτρο και να το καθαρίζουμε με ένα σφουγγαράκι κουζίνας (από τη μαλακή πλευρά του). Θα καταλάβετε πόσο βρωμιά μπορεί να μαζέψει το κεραμικό αυτό φίλτρο όταν το βγάλετε για να το καθαρίσετε. Το φίλτρο επίσης δημιουργεί αυτό το στρώμα βρωμιάς και από μια άλλη τεχνική που ονομάζεται “επίδραση της αδράνειας”. Αυτό συμβαίνει όταν τα σωματίδια (που είναι μικρότερα από 0,5 μικρά) δεν μπορούν να διαπεράσουν τον λαβύρινθο. Έτσι κάθονται πάνω στον λαβύρινθο και ξεκινούν με τη σειρά τους έναν νέο λαβύρινθο.
Εδώ βλέπετε μία γραφική αναπαράσταση του “Γεφυρώματος”, μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ένα φίλτρο νερού Doulton.
Από τις παραπάνω πληροφορίες γίνεται κατανοητό ότι ενώ η επιφάνεια του κεραμικού επιτρέπει σε σωματίδια μικρότερα των 0,5 micron να την διαπεράσουν, στην ουσία λόγω των τεχνικών που αναφέραμε αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων (98%) φιλτράρει σωματίδια πάνω από 0,2 μικρά. Στο 90% των περιπτώσεων φιλτράρει σωματίδια πάνω από 0,05 μικρά. Προφανώς στο 100% των περιπτώσεων φιλτράρει όλα τα σωματίδια που είναι μεγαλύτερα από 0,5 μικρά.
Εδώ βλέπετε μία αναπαράσταση της ροής νερού σε ένα κεραμικό φίλτρο νερού Doulton. Όπως βλέπετε από τα βέλη, το νερό προσπαθεί να διαπεράσει το κεραμικό στρώμα, μετά τον συμπαγή ενεργό άνθρακα και μετά το νερό πηγαίνει στο ποτήρι σας.
Τα φίλτρα νερού Doulton περιέχουν 0,07% Ag (δηλαδή ασήμι). Αυτό λειτουργεί σαν βακτηριοστατικό και αποτρέπει την ανάπτυξη των βακτηρίων που εγκλωβίζονται στο φίλτρο.
Αφού τα σωματίδια περάσουν αυτόν τον “Γολγοθά”, έπειτα πρέπει να περάσουν ένα άλλο “εμπόδιο”. Τον συμπαγή ενεργό άνθρακα. Για να κατασκευάσει τον ενεργό άνθρακα η Doulton χρησιμοποιεί λιγνίτη και κελύφη καρύδας. Ο ενεργός άνθρακας είναι γνωστό μέσο φίλτρανσης και καθαρισμού νερού και χρησιμοποιείται κυρίως λόγω των απορροφητικών ιδιοτήτων του. Ο ενεργός άνθρακας είναι υδροφοβικός και ελαιοφιλικός. Τα επιβλαβή χημικά αποθηκεύονται στους μικρο-πόρους τους ενεργού άνθρακα όπου και “κολλάνε”. Έτσι δεν επηρεάζεται το νερό αλλά μόνο τα χημικά. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί περαιτέρω να μειώσει και να απομακρύνει τα χημικά που αλλοιώνουν τη γεύση και την οσμή του νερού όπως για παράδειγμα το χλώριο και τα παράγωγά του όπως το χλωροφόρμιο, κάποια φυτοφάρμακα (όπως το DDT) αλλά και τα τριαλογονομεθάνια. Αν μπορούσαμε να απλώσουμε ένα κουτάλι του γλυκού με ενεργό άνθρακα, αυτό θα έπιανε την επιφάνεια ενός ολόκληρου γηπέδου ποδοσφαίρου. Ο ενεργός άνθρακας στα φίλτρα της Doulton έχει συμπαγή μορφή είναι δηλαδή σαν ένα τείχος, όπως ακριβώς λειτουργεί και το κεραμικό στρώμα που αναφέραμε πιο πάνω.
Τί μειώνουν?
Απομακρύνουν κατά 99,99% τα E.coli
Τα Κρυπτοσπορίδια
<0,07 NTU μείωση θολότητας
Αφαίρεση βακτηρίων (Κολοβακτηρίδια, Χολέρα, Σιγκέλωση, Τύφος, Klebsiella Terrigena): > 99,99%
Αφαίρεση κυστών (Κρυπτοσποριδίωση, Γιαρδίαση): > 99,99%
Αφαίρεση ιχνών οργανικών ενώσεων
Εντομοκτόνα: > 85%
Ζιζανιοκτόνα: > 85%
Φαινόλες: > 50%
Πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες: > 95%
Τριαλογονομεθάνια: > 50%
Αφαίρεση ανόργανων ενώσεων
Αφαίρεση ελεύθερου χλωρίου: > 97% Πρότυπο NSF Κατηγορία 1 42
Αφαίρεση μολύβδου: 98,3% πρότυπο NSF 53
Τα φίλτρα νερού της Doulton διαθέτουν πιστοποίηση από το ανεξάρτητο εργαστήριο NSF αλλά και WRAS
Πηγή : www.filtra.nerou.gr